perjantai 3. helmikuuta 2012

Mystistä murhadraamaa Much Deepingissä


Agatha Christie (o.s. Miller) oli15.9.1890 syntynyt englantilainen kirjailija, jonka kynästä syntyi pääosin salapoliisiromaaneja. Christie on luonut useita kirjallisuuden merkkiteoksia kuten Kuolema Niilillä, Idän pikajunan arvoitus sekä Eikä yksikään pelastunut.


Totuus Hallavan hevosen majatalosta (englanninkielinen alkuperäisteos The Pale Horse 1961) alkaa Lontoossa tapahtuvasta murhasta, joka vauhdittaa kirjan mitä huikeampiin juonenkäänteisiin. Kirjan päähenkilö Mark Easterbrook joutuu tahtomattaan keskelle rikosvyyhtiä seurattuaan kahden nuoren naisen nahistelua chelsealaisessa pienessä kahvilassa. Tappelun toinen osapuoli kuolee ja herra Easterbrook alkaa kiinnostua kuolemantapauksista kuullessaan kyläläisten kammottavia tarinoita Hallavan hevosen majatalosta ja siellä asuvista kolmesta noidasta. Tapahtumat etenevät loppua kohti nopeatempoisesti selvittäen ensimmäisestä murhaa seuranneiden veritekojen syyt ja niistä vastuussa olevat henkilöt.


Kirja alkaa mielestäni yksitoikkoisesti, niin yksitoikkoisesti, että aloin ahmia kirjaa odottaen rikoksen alkamista. Kaikki kirjassa tapahtunut jännitys alkoi kuitenkin suunnilleen vasta teoksen puolivälistä, jonka jälkeen tapahtumat kuitenkin vauhdittuivat huomattavasti. Kirjan päähenkilö, herra Easterbrook on kirjassa esillä koko murhamysteerin ajan, toisin kuin kirjan muut henkilöt, jotka tekevät lukemisesta hieman vaikeaa. Kirjan henkilöhahmot vaihtuvat ja heitä on niin paljon, että teoksen alussa oli hankala pysyä kärryillä siitä kuka on kuka. Kuitenkin henkilöt vakiintuivat kirjan puolestavälistä ja lukemisesta tuli paljon helpompaa.


Totuus Hallavan hevosen majatalosta on muille Christien arvoitusdekkareiden tyylille uskollinen. Lukija ei osaa aavistaa murhaajaa, sillä hän on useasti kaikkein epätodennäköisin henkilö tai joko iältään tai fyysisesti kykenemätön murhaan. Kirja tempaa lukijan mukaan huimaan rikosdraamaan niin yksityiskohtaisesti ja mielenkiintoisesti alun kankeutta lukuun ottamatta, että lukija suorastaan tuntee itse olevansa mukana pienen Much Deepingin kylän salaperäisen mystisessä murha-aallossa, joka lavastetaan poliisin silmissä sairausepidemiaksi.


 " Emme tiedä. Ja juuri siksi on tärkeää saada se tietää. Mutta uskotteko, uskotteko toden teolla, että minä voisin asunnossani Lontoossa saada jonkin kuolemaan johtavan taudin vain seurauksena siitä, mitä nuo kolme naista toimittavat Hallavan hevosen entisessä vajassa? Ette voi sellaista uskoa ! "


Kaikin puolin kirja oli luettava ja suosittelisin sitä dekkareiden ystäville. Silti suurta mainetta nauttivan Christien teokseksi kirja oli mielestäni pettymys. Aloitin lukemisen suurella innolla ja odotin jotain suurta ja jännittävää, mutta tunsin pettymystä vielä loppuratkaisun selvittyä kirjan loppussa. 

 

1 kommentti:

  1. Tekstissäsi on hienosti arvostelutekstin elementtejä (esittelyä, erittelyä ja omaa arviointia).Kieli on sujuvaa. Otsikko sopii hyvin muuhun tekstiin.

    VastaaPoista